Swish breder ut sig över Europa

Sedan 2012 har vi i Sverige kunnat använda den mobila betaltjänsten Swish. Till en början lanserades tjänsten som ett betalningsmöjlighet privatpersoner emellan, men sedan dess har en hel del hänt. I dag kan Swish stoltsera med över 7 miljoner användare och kan användas av både företag och organisationer, samt nyttjas i samband med e-handel. Utanför Sveriges gränser finns det flera utländska motsvarigheter till Swish och en del av dem har gått samman för att utveckla möjligheten för mobila betallösningar internationellt.

European Mobile Payment Systems Association

Skicka pengar med mobilen och SwishSwish har som sagt breddat sin verksamhet ordentligt sedan sin lansering 2012. I dag finns Swish som möjlig betalmetod på en hel rad ställen: det finns casinon med Swish, affärer och företag som tillåter betalningar med Swish och till och med myndigheter som erbjuder det som ett betalningsalternativ. Och nu kan alltså Swish bli en legitim betalmetod även utanför landets gränser.

Under 2019 gick sju mobila betaltjänster från runt om Europa samman och grundade European Mobile Payment Systems Association (EMPSA) med syftet att möjliggöra betalningar över de olika betallösningarna. Inom en nära framtid kan det alltså bli möjligt för oss att genomföra utländska köp via våra Swishkonton.

EMPSA har sin bas i Zürich, Schweiz och kunde vid bildandet presentera siffror på 25 miljoner användare över de olika tjänsterna, över en miljon anslutna företag, samt fler än 350 olika banker. Sedan dess har betallösningar från ytterligare två länder anslutit sig till EMPSA.

I styrelsen för EMPSA har Swish en representant på positionen för vice ordförande. I början av samarbetet satt Swish CEO Anna-Lena Wretman på positionen, men den har sedan dess tagits över av företagets CSO, Joseph Hajj.

Länderna som anslutit sig

Totalt är det nio mobila betallösningar som har ingått i ett samarbete under EMPSA. Huvudkontoret är som sagt placerat i Schweiz och leds av ordförande Søren Mose, från schweiziska betaltjänsten TWINT.

Våra skandinaviska grannar har alla anslutit sig till EMPSA. Norge har anslutit sig via den mobila betaltjänsten VIPPS och Danmark via MobilePay. MobilePay används dessutom även i Finland.

Utöver Swish, TWINT, VIPPS och MobilePay så var Bancontact Payconiq (Belgien), SIBS (Portugal) och Bluecode (Tyskland och Österrike) med vid grundandet av samarbetet. Sedan dess har också Bancomat Pay (Italien) och Blik (Polen) även anslutit sig.

Swish har sannerligen ritat om kartan för mobila betalningar sedan sitt inträde på den svenska marknaden, och nu kan vi alltså se fram emot att tjänsten även fungerar för betalningar även bortom vårt lands gränser.