Låt inte valutapåslaget äta upp din reskassa

När du är ute och reser i världen vill du sannolikt inte lägga en stor del av reskassan på valutapåslag och andra transaktionsavgifter. Genom att hålla nere dessa kostnader kan du istället lägga mer pengar på själva resandet och unna dig själv lite extra på din semester. Det finns ett antal kort med lågt eller inget valutapåslag som kan komma väl tillhands när du befinner dig i ett annat land. Med hjälp av dessa kan du enkelt betala för dig och vid behov komma över kontanter i utlandet.

Till råga på allt får du ofta en bättre växlingskurs med hjälp av dessa resekort än den som erbjuds på det lokala växlingskontoret. Som du säkert redan känner till är det dessutom säkrare att betala med plastkort än att bära runt på överdrivet stora belopp i kontanter. Med det sagt bör du inte förlita dig på blott ett kort om detta skulle råka strula – använd hellre flera kort och komplettera dessa med en mindre kontant reskassa.

Om kortföretagens valutapåslag

Du som ofta reser utomlands och använder ditt debet- eller kreditkort för att betala är förstås väl bekant med den irritation som uppstår när ett valutapåslag görs på dina köp. Denna extra kostnad tillkommer vid betalningar med flera av de mest populära korten på marknaden. Kostnaden uppgår vanligtvis till 1-3 % av köpesumman när du använder ditt kort utomlands.

Håll nere resekostnaderna genom att undvika onödiga utgifter

Du som betraktar dig själv som en världsmedborgare och flitigt rör dig mellan olika länder drabbas ofta hårt av valutapåslag och andra onödiga utgifter. Det är dock relativt enkelt att undvika dessa avgifter – allt du behöver göra är att vidta vissa åtgärder före och under resan.

Så kan du undvika valutapåslaget när du befinner dig utomlands

Du kan undvika att påföras det förtretliga valutapåslaget när du är ute och reser i andra länder. Faktum är att det finns ett väldigt enkelt sätt på vilket du kan göra detta: Använd ett kreditkort utan valutapåslag. Du kan finna överskådlig information över vilka kort som saknar det framöver på sajten.

Det finns nämligen flera olika slags kreditkort att välja mellan på marknaden, däribland de som ibland kallas för “resekort”. Dessa har ofta ett lägre valutapåslag än andra kort, och i vissa fall har denna avgift helt slopats av kortföretaget. Detta är naturligtvis någonting du som reser mycket bör vara medveten om och agera utifrån.

Betala med kreditkort när möjligheten ges

Som resenär är det värt att känna till att uttag i utländska uttagsautomater ofta kan medföra extra utgifter för dig som utländsk medborgare. Detta då du kan påföras valutapåslag och uttagsavgifter som i vissa fall är av betydande storlek.

Ett sätt att kringgå dessa avgifter är att alltid betala med kreditkort när detta är möjligt. För när du gör en betalning med ditt kreditkort i ett annat land slipper du ofta dessa utgifter, åtminstone om kortet i fråga saknar valutapåslag.

Du bör dock i största möjliga mån försöka undvika att göra uttag i utländska uttagsautomater med ditt kreditkort. När du gör sådana uttag får du nämligen vanligtvis betala ränta från det ögonblick då uttaget gjorts, vilket alltså inte är fallet när du gör inköp med kortet.